Konst på hög, Kvarntorp, Kumla
Mitt på Närkesslätten strax utanför Kumla ligger den. Lite malplacerad men mäktig. Kvarntorpshögen. En 100 meter hög slagghög. Ett industriminne och samtidigt plats för en märklig skulpturutställning i det fria. Konst på hög. Från högens topp har man dessutom en fantastisk utsikt över landskapet. Värt besväret att besöka.
Detta är en privat inofficiell hemsida. Klicka här för att gå till Kumla kommuns officiella information om Konst på hög. Information in English here.
 
 

Konst på hög 2010

”VAR FINNS KONSTVERKET?” Marc Broos och hans vän Lars Lerin, konstnär och fru Karin Broos uppförs som plastfigurer runt en parkbänk i naturlig storlek. De letar med blicken efter Marc Broos konstverk.
 

”VAR FINNS KONSTVERKET?” När Marc Broos blev tillfrågat att utföra ett verk på ”Konst på Hög” Kumla tyckte han att det redan fanns (för) många konstverk och han valde att gräva ner en modell av Österrikares Josef Fritzls källare, ett verk med titel .”Var finns konstverket ?” Marc åkte några månader senare ner till Kumla för att leta efter verket. Och där står han kvar med Lars Lerin, konstnär och fru Karin Broos som plastfigurer. Han stående med handen ovanför ögonen och kollegorna sittande på en parkbänk i naturlig storlek. De letar med blicken efter Marc Broos konstverk. Gruppen är alltså inte själva verket. Placerades på ”Konst på Hög” i Kumla som permanent verk 2010.
 

Marc BroosMARC BROOS
Bildkonstnär, född 1945 i Eindhoven i Holland. Bosatt i Smedsby, Östra Ämtervik tillsammans med konstnär Karin Broos född 1950 i Uppsala. Han studerade vid Kungliga Konsthögskolan s´Hertogenbosch, Holland. Kom till Sverige 1975.
 

  Var finns konstverket

Björn Starrin och Kristoffer Appelquist på Kvarntorpshögen

I TV4:s serie "Sommarpärlan" gästade Björn Starrin och Kristoffer Appelquist Konst på Hög. Intrycken var lite blandade men de tyckte ändå att det var en rätt häftig upplevelse. Inslaget sändes den 14 juli.

Klicka här för att se klippet på TV4:s hemsida.

Kvarntorpshögen
Sveriges märkligaste sevärdhet!

Författaren Fredrik Kullberg har i en nyutgiven bok beskrivit Sveriges 100 märkligaste sevärdheter. I boken rankar han sevärdheterna från 100 till 1 och som den allra märkligaste sevärdheten utser han Kvarntorpshögen med "Konst på Hög"!

Författaren har inte rankat de vanliga turistmålen i Sverige, typ Skansen och liknande. Han har i stället försökt hitta de där lite udda och konstiga företeelserna i landet. Man får väl hålla med om att Kvarntorpshögen passar i det sällskapet och att den rankats allra högst är naturligtvis mycket glädjande. Kanske kan detta locka extra många besökare i år? Boken är utgiven av ICA bokförlag

 

Fredrik Kullberg

2010 Affisch

Årets affisch visar en pågående avgjutning för Marc Broos konstverk "Var finns konstverket?". Man kan tänka sig ungefär vad personerna fick utstå medan gjutmassan stelnade! Resultatet blev tre kusligt naturtrogna gestalter i ett permanent konstverk på Kvarntorpshögen.

Klicka för större bild!

        

2010 års konsert

Den 14 augusti höll Sven Zetterberg and the Rockarounds konsert på högen.

Foto: Nerikes Allehanda

 

Konst på Hög sommaren 2010

15 maj   Du kan besöka Konst på Hög lördagar och söndagar 10:00 till 18:00 under maj månad. Kaffestugan ej öppen.
Juni, juli och augusti   Öppet alla dagar 10:00 - 20:00 (ej 25 jun). Kaffestugan och Arken 10 - 17
1 juni   Vernissage med Anna Molander, underhållning och offentlig guidning på Högen
1 juni - 11 juli   Arken: Anna Molander, Glanshammar, "Myriader" skulptur
3 juli   Blomstervandring kl 19.00 med Ingalill Teljå
17 juli   Kl 14:00 Guidning med Olle Medin på Konst på Hög
17 juli   Kl 15:00 Vernissage med Christina Qvick-Engström och Björn Engström, underhållning och offentlig guidning på Högen
17 juli - 31 augusti   Arken: Christina Qvick-Engström och Björn Engström, Örebro, "På insidan", skulptur och installation. Musik av Per-Emil Jakobsson.
14 augusti   Konsert med Sven Zetterberg and the Rockarounds kl 16:00. Förband Just Started Rollin´ från kl 14:30. Buss från Kumla torg 14:00 och 15:00
September månad   Du kan besöka Konst på Hög lördagar och söndagar 10.00 - 18.00. Kaffestugan ej öppen.

 

Arken 2010

1 Juni till 11 juli
Myriader
Anna Molander, Glanshammar "Myriader"
17 juli - 31 augusti
På insidan
Christina Qvick-Engström och Björn Engström, Örebro, "På insidan", skulptur och installation